2020. jún 18.

Hat vízilabda olimpiai bajnoki cím hagyott itt minket egy nap alatt

írta: Lez blogger
Hat vízilabda olimpiai bajnoki cím hagyott itt minket egy nap alatt

Kárpáti Györgye és Benedek Tiborra emlékezünk

karpati_benedek.jpg

Egy napon belül két háromszoros olimpiai bajok, világklasszis vízilabda-legenda költözött át az égi medencékbe. Kárpáti György egy héttel 85., Benedek Tibor szűk egy hónappal 48. születésnapja előtt hunyt el.

Kárpáti György (1935-2020)

Kárpáti György, vagy, ahogy mindenki ismerte, még a nyolcvanon túl is: Gyurika minden idők legfiatalabb olimpia bajnok magyar vízilabdázójaként 17 évesen nyerte első aranyérmét az 1952-es helsinki olimpián. Tíz évesen kezdett úszni a Fradiban, korábban focizott is. A mindig jó kedélyű Kárpáti később azzal magyarázta a sportág váltást, azért nem lett labdarúgó, hogy barátja, Puskás Ferenc lehessen a világ legjobbja focistája.

Bár úszásban többször is volt országos bajnok, végül a pólónál tette le a voksát, az akkor épp Budapesti Kinizsinek hívott FTC vízilabda szakosztályában kezdett vízilabdázni. Nem sokkal később a válogatottba is meghívót kapott, így részt vehetett a finn fővárosban rendezett ötkarikás játékokon, ahonnan aranyéremmel tért haza.

1954-ben, Torinóban az Európa-bajoki címet is megszerezte. Az 1956-os forradalom leverése után Melbourne-ben emlékezetes körülmények között, a "melbourne-i vérfürdő" néven elhíresült mérkőzésen a magyar forradalmat leverő Szovjetuniót is legyőzve, a hatos döntőt 100%-os mérleggel letudó magyar vízilabda-válogatott megvédte olimpiai-bajoki címét. Ebben az évben a Fradival megszerezte első magyar bajnoki címét is, úszóként pedig a 4x200 méteres gyorsváló tagjaként állhatott a dobogó legtetejére, szintén az FTC színeiben. Az olimpia után azonban néhány hónapig külföldön maradt, és csak a vízipólózás, valamint későbbi első felesége iránt érzett szerelme miatt tért haza az Egyesült Államokból.

Ezután még két Európa-bajnokságot, és négy magyar bajnokságot nyert vízilabdázóként, a 4x200-as váltóval pedig további háromszor végezett az élen az országos bajnokságokon. A római olimpián sajnos nem sikerült a címvédés, bronzéremmel térhettek haza pólósaink. Tokióban azonban újra összejött a győzelem, ezzel Gyarmati Dezső társaságában háromszoros olimpiai bajnoknak mondhatta magát. Ezt a Kemény Dénes-csapat 2008-as triplázásáig senki nem tudta megismételni. 1964-ben az olimpia bajnoki cím mellett jogi doktori címet is szerzett az ELTE-n.

1970-től barátja, Gyarmati Dezső segítője lett a válogatottnál. 1976-ban, Montrealban edzőként is olimpiai bajnok lett. A válogatottal a moszkvai olimpiáig dolgozott, ezután az FTC vízilabda-szakosztály vezetője volt.

Budapest díszpolgára, a Nemzet spórolója, és számos más elismerés díjazottja volt. 2020. június 17-én érte a halál.

Állandóan ugrattuk egymást. Puskásnál jobb voltam fociban, Hofinál jobban mondtam a vicceket, Bodrogi Gyulánál pedig jobban énekeltem, de ezeket mind meghagytam nekik. Én csak ilyen nagyszívű vagyok.

karpati.jpg

Benedek Tibor (1972-2020)

Benedek Tibor a híres színész Benedek Miklós fiaként, és az ugyancsak színművész Benedek Tibor unokájaként látta meg a napvilágot, 1972-ben Budapesten.

Öt évesen, gerincproblémái miatt kezdett úszni, de ezt túl monotonak tartotta, ezért vitte át édesanyja, Csapó Gábor javaslatára a vízilabdához. Gyerekként a KSI-ben tanulta ki a játék alapjait, 1989-ben, 18 évesen került Újpestre. Itt három bajnoki címet, BEK- és Len-kupa győzelmet szerzett.

1990-ben mutatkozott be a válogatottban. Ekkor még "a Benedek fiaként" emlegették, később sportsikerei hatására a Kossuth- és Jászai Mari-díjas édesapja lett "a Benedek apja". 1991-ben a Világbajnokságon bronzérmet szerzett a magyar válogatott, az 1992-es barcelonai olimpián azonban kudarcot jelentő hatodik helyen végzett, de Benedek lett a torna gólkirálya.

1993-ban és 1995-ben is második lett a válogatott az EB-n, közben az Újpesttel előbb Len-kupát, majd egy évre rá BEK-et nyert. Az 1996-os atlantai olimpiai 4. hely után szerződött Olaszországba, a Racing (később INA Assitalia) Roma csapatába. Ezzel egy időben tért haza olasz földről Kemény Dénes, és foglalta el a szövetségi kapitányi posztot. Ezzel válogatott szinten is elkezdődött egy addig elképzelhetetlen sikersorozat. Előbb 1997-ben Sevillában Európa-bajnok, majd egy évre rá Perth-ben VB második lett a csapat. Az 1999-es győzelemmel végződő EB-n, egy furcsa dopping-ügy miatt Benedek nem lehetett a csapat tagja.

Időközben első, olasz feleségétől megszületett Ginevra nevű lánya, majd 2000-ben Sydneyben olimpikonként is a csúcsra ért. A magyar válogatott 24 év után szerzett újra aranyérmet az ötkarikás játékokon.

2001-ben a Pro Reccoba szerződött, ahol a Roma után megszerezte második olasz bajnoki címét, és a BL-ben is diadalmaskodik. Sydney és Athén között, 2003-ban Barcelonában a Világbajnoki címet is sikerül megszerezni. Az olimpia előtt haza szerződik a Honvédba, ahol később két bajnoki címet szerez. Ekkor már későbbi második felesége, Epres Panni a párja.

Athénban sikerül a címvédés, a döntőben egy 3:0-s utolsó negyeddel, egy góllal múlják felül a mumus Szerbia-Montenegró csapatát.

2007-ban visszaszerződött Olaszországba, ahol a Pro Reccoval 2008-ban megnyeri az Európa Ligát, és négy újabb olasz bajnoki címet szerez. Epres Pannival közös kisfiuk, Mór 2007-ben, kislányuk, Barka pedig 2009-ben született.

A két olimpia közti négy év VB, és EB győzelmeit szépen elosztották egymás között a volt Jugoszláv utódállamok, a pekingi olimpián azonban ismét a mieink diadalmaskodnak. Korábban egy csapat sem tudott zsinórban három olimpiát nyerni vízilabdában. Mindhárom bajnoki címnek hat játékos, Benedek Tibor, Biros Péter, Kásás Tamás, Kiss Gergely, Molnár Tamás és Szécsi Zoltán, valamit Kemény Dénes szövetségi kapitány volt részese, akik így csatlakoznak Kárpáti György és Gyarmati Dezső mellé, a háromszoros bajnokok klubjában.

Az aktív játéktól 2012-ben vonul vissza, de ekkor már két éve Kemény Dénes segítője a válogatottnál. A londoni olimpia után átvette a kapitányi posztot, és rögtön az első világversenyét, a 2013-as barcelonai világbajnokságot meg is nyerte. Érdekesség, hogy játékosként is a katalán fővárosban szerezte első VB győzelmét, és itt vett részt először olimpián.

A következő évben, a budapesti Európa-bajokság döntőjében alulmarad Szerbiával szemben. Majd a kazanyi VB-n, és a riói olimpián sem sikerül a négy közé jutnia a válogatottal. Az olimpia után az UVSE szakmai igazgatójaként dolgozik tovább.

2020. május 1-jén jelentette be, hogy visszavonul minden vízilabdával kapcsolatos tevékenységtől. Hosszan tartó súlyos betegség következtében 2020. június 18-án hunyt el.

Sosem volt különösen jó labdaérzékem, sosem fociztam, kosaraztam jól, nem dobtam különlegesen nagyot a labdával, és ma már ennél is kisebbet dobok. Nem vagyok kifejezetten sem erős, sem okos, nem úszok túlságosan jól, a vízfekvésem teljesen átlagos.

Gyerekkoromban tizenegyszer szúrták fel a fülemet, ugyanennyiszer tiltott el az orvos az uszodától. Magasságomat nézve ma már kicsinek számítok a csapattársaim között, súlyra viszont 15 éve elértem a 100 kilót.

Szépen beszélni talán sosem tudtam, középiskolai eredményeim közepesek voltak, sosem gondoltam, hogy a mondataim hatással lehetnek másokra.

A katonaságtól gerincsérv miatt felmentést kaptam, azóta már a nyakamban is van két porckorongsérv, 16 éve csuklószorítóval játszok, képtelen vagyok a kézfejemre támaszkodni. Először 2005-ben voltak problémáim a szívemmel, amik 2009-ben megismétlődtek.

Mégis, ha legvégül össze kellene foglalnom a sikereim okát, csak annyit mondanék, hogy mindig én akartam jobban. Ez az én tehetségem.

benedek.jpg

Szólj hozzá

vízilabda olimpia nekrolog egyéb sport Benedek Tibor Kárpáti György