2020. júl 22.

Miért a Fradi a legnagyobb magyar csapat?

írta: Lez blogger
Miért a Fradi a legnagyobb magyar csapat?

csapatkep_19091.jpg

Meglepve tapasztalom az internetes felületeken, más csapatok szurkolói (de még magukat szakértőnek nevező személyek is) mennyire vitatják, hogy Fradi a legnagyobb magyar csapat. Valószínűleg ez lesz az eddigi legmegosztóbb posztom, hiszen ők ezúttal vitatni fogják a tényt. Én mindenesetre megpróbálom számokkal, tényekkel alátámasztani a címben kérdésként feltett állítást. De, ha már csak azt nézzük, melyik csapatot utálják a legtöbben, valójában ez is azt bizonyítja, ki a legnagyobb.

Minden országban van egy-kettő, néha három kiemelkedő csapat. Valószínűleg senki nem vitatja, talán még a Dortmund szurkolók sem, hogy az első számú német csapat a Bayern München, Horvátországban pedig a Dinamo Zagreb ül a trónon. Skóciában a két glasgow-i óriás, a Celtic és a Ranger a legnagyobbak. Ugyanígy vitathatatlan Szerbiában a belgrádi nagyok, a Crvena Zvezda és a Partizán vezető szerepe. Spanyolországban minden a Real Madrid és a Barcelona rivalizálásáról szól. Görögországban ott van ugyan Panathinaikosz és az AEK Athén, de az első számú hellén klub vitathatatlanul az Olimpiakosz. Hollandiának pedig hiába van Feyenoordja és PSV Eindhovenje, mégis az Ajax a király. Portugáliában sokáig egyértelmű volt a Benfica fölénye, de az 1980-as évektől felzárkózott melléjük (egy időben le is hagyta őket) a Porto.

Magyarországon is három klub formálhatna magának jogot a legnagyobb csapat címére. A Ferencváros, az MTK és az Újpest. Más csapat a fasorban sincs ehhez a hármashoz képest (még a Honvéd sem), ezek szurkolói teljesen érthetetlen módon követelik maguknak, hogy azonos elismertséget, mint Fradi. Nyilván persze demokrácia van, minden csapat egyenlő, de a fent felsorolt külföldi példák esetében sem hiszem, hogy túl sokan vitatnák a nevezett csapatok nagyobbnak minősülnek, mint az ország többi klubja. Ugyanígy hazánkban is ez a három fővárosi klub emelkedik ki a többi közül, de a Fradi még közöttük is különleges státusszal bír.

Nem szeretnék belemenni napi politikába, de azt állítani, hogy a Ferencváros csak a jelenlegi politikai elitnél való jó fekvésének köszönheti a sikereit, a (futball) történelmi ismeretek jelentős hiányáról árulkodik. Amikor a családomnak meséltem a Fradi Múzeumban tett látogatásomról, és megemlítettem, hogy a Ferencváros az egyetlen magyar csapat, akiknek múzeuma van, akkor édesanyám felhördült: még szép! Ezen kicsit még én is meglepődtem, vannak más történelmi magyar klubok is, miért ne lehetne nekik is múzeumuk? De jól mutatja a tény, hogy a laikus anyukámnak is mennyire egyértelmű, melyik a legnagyobb magyar csapat. Számára egyáltalán nem meglepő, hogy egyedül ők üzemeltetnek múzeumot. 

bajnokok.JPG

Magyar bajnok csapatok. Tudom: nem Oradea, hanem Nagyvárad, de a Transfermarkton így szerepelt. Forrás: Transfermarkt.

És akkor jöjjenek a tények. Egyrészt, vegyük a bajnoki címeket. Mindenki tudja, hogy a legtöbb bajnoki címet a Fradi nyerte. Eddig hivatalosan 118 szezont játszottak a magyar első osztályban, ennyiszer hirdettek bajnokot hazánkban. Ebből 31-szer a zöld-fehérek ültek fel a trónra, ez azt jelenti, hogy nagyjából minden negyedik évben a IX. kerülitek kerültek ki győztesen a bajnoki vetélkedésből. A második helyezett MTK 8 bajnoki címmel van elmaradva mögöttük. Ennyi, tehát nyolc bajnoksággal már a Debrecen elé, az ötödik helyre lehetne kerülni az örökrangsorban. Sőt, az ötödik helytől lefelé szereplő csapatoknak összesen nincs annyi bajnoki címük, mint a Fradinak. Három csillagot egyébként egész Európában mindössze 14 gárda viselhet a címere fölött. Csak az adott ország legsikeresebb csapatainak jött össze legalább 30 bajnoki trófea. 

30.JPG

Legalább harmincszoros bajnok európai csapatok.

De nem csak a bajnoki címek tekintetében listavezető a Ferencváros csapata, hanem a dobogós helyezések alapján is. A 118 bajnoki idényből a fraznstadti gárda 115-ször volt résztvevője az első osztály küzdelmeinek, ebből 89-szer (31 első, 36 második, 22 harmadik helyezés), vagyis a szezonok több mint háromnegyedében végeztek a dobogó valamelyik fokán. A bíróság által kimondottan jogtalan kizárást követő dicstelen három másodosztályú szezon ront egy kicsit az összképen, de valójában ennek „köszönhetően” az NB2-ben is van három dobogós helyezésük, ami ebben az osztályban 100%-os mutatónak minősül. Az MTK 59 dobogós helyezéssel (23+20+16) és az Újpest szintén 59-el (20+21+18) ebben az összevetésben még jobban le van maradva, mint a bajnoki címek alapján.

A Magyar Kupát szintén a zöldek tudták legtöbbször megnyerni, 23 elsőségük majdnem a duplája a második helyezett MTK 12 győzelmének. Az Újpest ebben a sorozatban tízszer diadalmasodott.

Nézzük a nemzetközi sikereket. Az újpesti szurkoló előszeretettel említik a Bajnokok Tornáját, amit egyszer rendeztek meg, 1930-ban, és mivel ekkor épp a lilák voltak a magyar bajnokcsapat, ők indultak rajta és nyerték meg a kupát. Jóval több alkalommal írták ki azonban a Közép-európai kupa küzdelmeit. Ezt legtöbbször a Vasas nyerte meg, de mivel az összes győzelmét 1955 után szerezte, amikor már léteztek az UEFA által szervezett összeurópai nemzetközi kupaküzdelmek, a KK történetében inkább csak a II. világháború előtti kiírásokat érdemes vizsgálni. Ekkor 2-2 alkalommal győzött az Újpest és a Fradi. De míg előbbinek „csak” ez a két döntős szereplése volt, a zöld-fehérek további négy alkalommal jutottak a fináléba. 1939-ben ép az Újpest ellen veszítettek, a következő évben pedig a háború miatt már nem tudták lejátszani a Rapid Bukarest elleni döntőt. Meglepő módon, a korszak harmadik magyar nagyágyúja, az MTK egyszer sem jutott ebben az időszakban döntőbe.

A világháború utáni, immár nem csak a térség csapatai, de egész Európa részvételével rendezett nagy nemzetközi kupasorozatokban (BEK/BL, KEK, VVK/UEFA Kupa/EL) szintén a Fradi számít az első számú magyar csapatnak. Nem csak az egyetlen, amelyik nemzetközi kupát nyert (1965 VVK), de három döntős szereplése (1965, 1968 VVK, 1975 KEK), pontosan annyi, mint a többi magyar csapatnak összesen (MTK 1964 KEK, Újpest 1969 VVK, Videoton 1985 UEFA Kupa).

atlagnezoszam.JPG

Az elmúlt évek legmagasabb hazai átlagnézőszámai. Minden évben első a Fradi. Forrás: Transfermarkt.

idei_atlag.JPG

Az idei NB1-es átlagnézőszámok. Forrás: Transfermarkt.

De nem csak eredményeiben, népszerűségben is az FTC számít a legnagyobb magyar csapatnak. Egy felmérés szerint több mint másfél millióan szurkolója van Magyarországon a Fradinak. De kézzelfoghatóbb eredményt kapunk, ha a mérkőzések nézőszámát vesszük alapul. Ha csak az elmúlt éveket nézzük, amióta átadták a Groupama Arénát (sőt, már egy évvel korábban a Puskás Ferenc stadionban is) messze ide jár a legtöbb szurkoló. A Grupi átlagnézőszáma két-háromszorosa a NB1 átlagának. Egyedül itt közelíti meg az átlag látogatottság a tízezret, sőt a 2018/19-es szezonban meg is haladta azt. Ha az idei átlagot vizsgáljuk, az FTC kétszer akkora nézőszámot produkált, mint a második helyezett Diósgyőr. És akkor még nem is néztük melyik csapatra kíváncsik a legtöbben idegenben. De a legtöbb helyen az is sokat rontana az átlagon, ha kivennénk belőle a Fradi vendégjátékát. Igaz, a zöldeknél is jelentős lenne a visszaesés a Derbi nézőszáma nélkül. És akkor a televíziós nézetségeket még nem is néztük, amiben szintén a magasan IX. kerületiek vinnék el a pálmát. 

Összességében kijelenthetjük, hogy a Ferencváros Magyarország messze legsikeresebb, és legnépszerűbb csapata, akikről így azt állítani, egy a sok közül, elég komoly tévedésnek minősül, klub szimpátiától függetlenül.

Borítókép: Az FTC labdarúgó csapata 1909-ben. Forrás: FTC Baráti Kör

Szólj hozzá

Fradi FTC Magyar foci