2020. már 02.

Hogyan nem lett Jürgen Klopp a Bayern edzője

írta: Lez blogger
Hogyan nem lett Jürgen Klopp a Bayern edzője

gettyimages-544202075-2048x2048.jpg

A Liverpool szárnyalása miatt, talán napjain legelismertebb, sokak által legjobbnak tartott edzője Jürgen Klopp. Azt pedig talán a még akik nem kedvelik, is elismerik,  hogy valószínűleg ő a jelenlegi legjobb német tréner. És ebben az utóbbi minőségben, nagyon sokan látnák szívesen a legnagyobb német klub, a Bayern München kispadján.

Bármilyen meglepő, vagy nem az, de a kiváló német futballszakíró Raphael Honigstein Klopp - Hadd szóljon! című könyve  szerint, 2008 januárjában, a szezon végén távozó edzőlegenda, Ottmar Hitzfeld utódjául, a Mainz trénerének, Jürgen Kloppnak a neve is felmerült a müncheni csapat vezetői körében. Sőt, nemcsak felmerült, de Uli Honess konkrétan meg is kereste egy hivatalos ajánlattal a Kloppo becenevű sváb szakembert.

Klopp hét évvel korábban, szezon közben, játékos-edzőként ült le, a Bundesliga 2-ben a kiesés elől menekülő Mainz kispadjára, amit akkor már tizenegyedik éve szolgált játékosként.  Rajna-Pfalz tartomány fővárosában korábban szinte sosem merült fel az első osztályba való feljutás esélye. Klopp kezei között azonban megtáltosodtak. Első, csonka szezonjában bent tartotta a csapatot a másodosztályban, majd a következő két szezonban végig harcban voltak a feljutásért, de hajszál híján mindkétszer lecsúsztak róla. A 2002-03-as idényben azonban megtörtént a csoda, és egy év végi dobogós helyezéssel a Mainz hirtelen az Bundesliga első osztályában találta magát. Klopp és csapata itt sem vallott szégyent, korszerű, korai gegenpressingjükel sok semleges szurkoló kedvencévé váltak. És két szezonon keresztül, a többiekénél jóval gyengébb játékosállománnyal is bent tudtak maradni az első osztályban. Időközben Klopp mint televíziós szakkommentátor is sok hívet szerzett magának. Élvezetes, de mégis szakszerű elemzéseivel hívta fel magára a német labdarúgó társadalom figyelmét.

A harmadik elsőosztályú szezon végén azonban már nem sikerült a bravúr, és visszapottyantak a Bundesliga 2-be. Klopp tehát egy elismert, fiatal, feltörekvő, ámde másodosztályú edző volt, amikor a legsikeresebb német csapat, a Bayern München, korábbi BL győztes edzőjével, Ottmar Hitzfeldel épp a szokásos bajnoki címe felé menetelt. A sikeredző azonban jelezte a klub vezetői felé, hogy a bajokság végén távozik a kispadról, akik emiatt elkezdték keresni Hitzfeld méltú utódját. Ilyen körülmények között esett meg, hogy 2008. január 8-án, a Mainz edzőtáborában, megszólalt Klopp telefonja. A vonal végén Uli Honess a Bayern menedzsere beszélt.

 -Van egy nagy, nemzetközi, és egy kicsi, hazai megoldásunk. Maga lenne a hazai. El tudná képzeli, hogy idejöjjön, ha a hazai mellett döntünk?

Klopp igennel válaszolt. Tudta, hogy csak tartalék megoldásként számítanak rá, ha az ismeretlen, nemzetközi nagyágyúval nem tudnak megegyezni. De hatalmas lehetőség lett volna számára egy ekkora csapatot irányítani. Két nap múlva azonban megkapta a rossz hírt.

-A másik Jürgen mellett döntöttünk - közölte Hoeness a telefonban.

-Milyen mások Jürgen mellett? - kérdezett vissza Klopp. Hiszen arra számított, a nagy, nemzetközi megoldás, egy nagynevű külföldi edző lehet.

A másik Jürgen, a nemzetközi megoldás azonban egy német edző volt. Egy korábbi nagyszerű, a Bayernben is megfordult, világbajnok csatár. Az ekkor Kaliforniában élő, Jürgen Klinsmann, aki a két évvel korábbi, hazai rendezésű, bronzéremmel zárult világbajnokság idején volt a német válogatott szövetségi kapitánya.

Tulajdonképpen akkor ez nem tűnt olyan rossz választásnak. Hiszen a Nationalelf Klinsmann kapitánysága idején mászott ki a gödörből, és jutott vissza a világ élvonalába. Míg Klopp egy másodosztályú csapat kispadján ült. Utólag azonban egyértelműen látszik, hogy nem jól választott a Bayern vezetősége.

A Mainznak a szezon végén nem sikerült visszajutnia az élvonalba, ezért Klopp távozott kedvenc csapatától, és elfogadta a másik német nagycsapat, az ekkor komoly válságban levő Dortmund hívását. Hogy mit ért el ezután Klopp a Borussiával, majd később a Liverpoollal, minden futball rajongó számára ismert. A másik Jürgent nyolc hónap múlva menesztette a Bayern. Később amerikai szövetségi kapitányként sem váltotta meg a világot. Legutóbb pedig a Hertha kispadjáról távozott két hónap után, meglehetősen furcsa körülmények között.

Borító kép: Jürgen Klopp a Mainz edzőjeként. forrás: Getty Images

Szólj hozzá

Bundesliga Bayern Mainz Bayern München Klopp Jürgen Klopp Klinsmann Külföldi foci Honigstein