2020. feb 19.

A Liverpool (eddigi) utolsó bajnoki címe

írta: Lez blogger
A Liverpool (eddigi) utolsó bajnoki címe

gettyimages-543421344-2048x2048.jpg

A Liverpool 25 pont előnnyel vezeti a Premier League tabellát (habár a Manchester City egy meccsel kevesebbet játszott, így ez az előny ma este akár 22 pontosra is csökkenhet). Így talán nem korai kijelenteni, hogy pontosan harminc évvel a legutolsó bajnoki címük megnyerése után, idén végre behúzzák az első Premier League győzelmüket.

Sok Liverpool rajongó, 2019 decemberében, még több mint 10 pontos előnynél sem merte kijelenteni, hogy idén végre meglesz. Ismerve az elmúlt harminc év történetét - sőt még a korábbiakét is - nem csoda, hogy féltek kimondani azt, amit a szívük mélyén mindennél jobban akartak. Végre megvan! Emlékezzünk a 2013/14-es szezonra, amikor a tabella élén álló Pool a harmadik helyezett Chelsea-t fogadta az Anfielden. Mivel a hátralévő két fordulóban könnyen verhető ellenfelek voltak már csak hátra, a Chelsea ellen gyakorlatilag elég lett volna egy döntetlen a bajnoki cím bebiztosításához. Mégsem sikerült, mert egy londoni kontra alkalmával a klublegenda Steven Gerrard utolsó emberként csúszott el, aminek köszönhetően Demba Banak nem volt más dolga, csak elszaladni a kapuig, és a kiszolgáltatott Mignolet mellett a halóba rúgni a labdát. Ezen a mérkőzésen egyébként Mo Szalah a Chelsea színeiben játszott. Épp az ő helyére lépett a pályára az a Willian, aki a 94. percben megpecsételte a hiába támadó hazaiak sorsát, és megnyerve a bajnoki címet a Manchester Citynek.

De ugyanilyen balszerencsésnek tekinthető a tavaly elveszített bajnoki cím is, amikor minden idők harmadik legtöbb PL pontját szerezte a Liverpool. Pechűkre épp a második legtöbb pontot az ez évi bajnok Manchester City gyűjtötte be. Volt még esély a bajnoki címre Rafa Benítez és Gérard Houllier idején is. De harminc évig nem akart összejönni az ami korábban olyan természetes volt a Mersey partján, mint a levegővétel.

Az 1972/73 és az 1989/1990 között megrendezett 18 szezonban a Liverpool tizenhatszor végzett az első két hely valamelyikén, ebből tízszer a dobogó legtetején. Ki gondolta volna 1990 májusában, hogy a következő harminc év bajnoki cím nélkül fog eltelni? Pedig már az előző szezon is balszerencsésen alakult Kenny Dalglish csapata számára. Talán még a 2014-es szezonnál is pechesebben. Az utolsó fordulóban a második helyezett Arsenal látogatott az Anfieldre, ahol még egy egygólos vendéggyőzelem is a hazaiak bajnoki címét jelentett volna. Naná, hogy 2:0-ra nyerek az Ágyusok, egy 92. percben szerzett góllal.

Pedig egy héttel korábban épp a városi rivális Everton ellen sikerült behúzni az FA Kupát. Annak ellenére is, hogy az elődöntőben történt minden idők legnagyobb liverpooli szurkolói tragédiája, a 96 halálos áldozatot követelő Hillsborough-tragédia.

A következő szezonban azonban ismét magabiztosan, 9 pontos előnnyel sikerült megszerezni a klub 18., eddig utolsó bajnoki trófeáját. 

A csapat védelme elég sebezhetőnek bizonyult az előző évben, ezért Dalglish leigazolta a svéd, Glenn Hysént a Fiorentinától. A középhátvédet a Manchester United orra elől sikerült elcsípni, ezért Alex Ferguson Gary Pallistert vette meg, akire szintén szemet vetett a Pool is.

A vörösök jól kezdték a szezont, az első kilenc meccsükön veretlenek maradtak, a Crystal Palace-t például 9:0-ra verték. Ami nem csak a legnagyobb bajnoki győzelem volt a csapat történetében, de azzal is rekordot döntöttek, hogy a kilenc gólt, 8 különböző játékos szerezte. Egyikük az a John Aldridge volt, akinek ez volt az utolsó mérkőzése az Anfielden, mielőtt eladták a Real Sociedadnak, hogy helyet csináljanak a Juventusból visszatérő Ian Rushnak.

gettyimages-1922443-2048x2048.jpg

John Aldridge és Ian Rush 1988-ban forrás: Getty Images

A 15. fordulóban egy 2:1-es győzelemmel álltak bosszút a bajnoki címvédő Arsenálon az előző szezon végi vereségért. Az őszi szezonban összesen négy vereséget szenvedtek. Az FA Kupa első fordulójában pedig, bár csak megismételt meccsen, de végül 8:0-ra elintézték a Swansea-t. Majd a 31. fordulóig veretlenek maradtak. A Spurs elleni idegenbeli 1:0-es vereség volt a tavasz egyetlen betlije a bajnokságban. Ezen kívül csak a kupadöntőben kaptak ki hosszabbításban, éppen a korábban agyonvert Crystal Palace-tól.

Végül, szinte az egész szezont a tabella csúcsán töltve, az Aston Villa előtt sikerült megszerezni a bajnoki címet.

Dalglish 1985-ben úgy vállalta el a menedzseri teendőket, hogy azt ígérte a feleségének, maximum öt évig fog ülni a kispadon. Az öt év eltelt, King Kenny pedig teljesen kimerült, nemcsak az edzősködésben, de a Hillsborough-tragédia okozta plusz terhek következtében is. Az összes áldozat temetésén személyesen vett részt, de a mai napig nem tudta kiheverni azt a lelki sokkot, amit a tragédia okozott.

Eljött volna az idő a távozásra, de úgy érezte túl sokkal tartozik a klubnak, ezért a következő idénynek is nekivágott. Az őszi szezon sokkal jobban nem is sikerülhetett volna. Mindössze két vereséggel, és három döntetlennel a tabella élén zárták az 1990-es naptári évet. A folytatásban azonban valami megtört. Dalglish február végi távozásáig mindössze két bajnoki meccset nyert meg a Liverpool, igaz vereséget sem szenvedett. Az egyik győzelmet az Everton elleni városi derbin aratták, akikkel rögtön ezután a kupában is összecsaptak, hazai pályán. Ekkor, a sok januári döntetlen miatt már csak második helyen álltak a tabellán, de csak gólaránnyal szorultak az Arsenal mögé. Azonban az FA Kupa párharcot sem sikerül megnyerni, csak 0:0-re végeztek az Anfilden.

Rögtön a következő hét szerdáján jött a megismételt meccs, addigra azonban Dalglish teljesen belefáradt a küzdelemben. Még a második mérkőzés előtt elhatározta, akármi lesz is az eredmény, a meccs után lemond. A Goodison parkban egy gólgazdag mérkőzésen, hosszabbításban is csak 4:4-es döntetlen született. Dalglish pedig betartotta a magának tett ígéretet, és lemondott.

Utódjául először Dalglish segítőjét Ronnie Morant nevezték ki. Majd a korábbi klub legenda, Graeme Souness  érkezett a Rangers kispadjáról. Egyikük sem tudta azonban megmenteni a szezont. A hátralévő bajnokiknak mindössze a felét sikerült megnyerni, így tetemes, kilenc pontos hátránnyal, a második helyen zártak az Arsenal mögött.

Dalglish egy rövid pihenő után a Blackburn edzője lett. Akiket előbb feljuttatott az első osztályba, majd meg is nyerte velük azt. A Liverpool pedig egyre távolabb került korábbi sikereitől. Két évvel később létrejött a Premier League, és a Bajnokok Ligája, amivel egy csapásra megváltozott a futball világa. A MU kispadján ekkor már az az Alex Ferguson ült, aki nemcsak kiváló edző volt, de nagyszerűen tudta menedzselni a csapatát, ezek között a megváltozott körülmények között. Nagyon jól használta ki, hogy sikeres csapatok sok pénzt tudnak keresni, és ezzel még sikeresebbek lesznek. És a Manchester ekkor már nagyon sikeres volt, Liverpool viszont már nem. Dalglish távozásakor a Liverpoolnak 18 első osztályú bajnoki címe volt, a Manchesternek 7. Huszonkét évvel később, Sir Alex nyugdíjba vonulásakor a MU hússzoros bajnok volt, Pool még mindig csak tizennyolcszoros. Harminc év után, idén meg lesz a 19.

Borító kép: Kenny Dalglish átveszi a bajnoki trófeát. forrás: Getty Images
Szólj hozzá

angol foci Premier League Liverpool Kenny Dalglish Külföldi foci