2021. már 09.

Manchester United-Milan a müncheni légikatasztrófa árnyékában

írta: Lez blogger
Manchester United-Milan a müncheni légikatasztrófa árnyékában

gettyimages-1176565756-612x612.jpg

Az Európa-liga nyolcaddöntőinek rangadójának a Manchester United-Milan párosítás ígérkezik. De valószínűleg nem ez lesz a két együttes legemlékezetesebb párharca. És nem csak azért, mert korábban eddig mindig a legrangosabb kupában, a BEK-ben, illetve a BL-ben csaptak össze egymással. És ott is legtöbbször az elődöntőben. Hanem azért, mert a legelső találkozásuk a futballtörténelem egyik legszörnyűbb tragédiájával, a müncheni légikatasztrófával hozható kapcsolatba.

A Bajnokcsapatok Európa-kupája legelső kiírásában, 1955/56-ban 16 nemzet csapatai vettek részt, de nem voltak közöttük az angolok. A következő szezonban azonban már ott voltak, a bajnok Manchester United révén. A csapatot a menedzser neve és a játékosok alacsony átlagéletkora miatt csak Busby Bébik néven emlegették. A skót Matt Busby alakulatának gerincét ugyanis 21-22 éves játékosok adták, akik az 1955/56-os bajnoki szezont 11 pontos előnnyel nyerték a Blackpool csapata előtt. A következő idényben nemcsak megvédték bajnoki címüket, de a BEK-ben is egészen az elődöntőig meneteltek, ahol csak a korszak nagyágyúja, a végül zsinórban öt alkalommal megnyert európai trófea, második alkalommal történő elhódítására készülő Real Madrid tudta megállítani őket.

Az 1957/58-as BEK kiírásban az ír Shamrock Rovers, és a csehszlovák Dukla Praha kiverése után, a jugoszláv Crvena zvezda várt rájuk a negyeddöntőben. Az Old Traffordon rendezett első összecsapáson Tasić góljával a belgrádiak szereztek vezetést. A második félidőben aztán megrázták magukat a házigazdák, és Bobby Charlton valamint Colman góljaival megfordították az eredményt. Egy gólos előnnyel utazhattak tehát Belgrádba, az 1958. február 5-i visszavágóra. Az angolok fél óra alatt gyakorlatilag el is döntötték a továbbjutást. A 31. percben Viollet , és Charlton két góljával már 3:0-ra vezettek. A második játékrészben a szerbek negyed óra alatt egyenlítettek ugyan, de több gól már nem esett, így a Manchester jutott az elődöntőbe.

Másnap repültek haza, de Münchenben le kellett szállniuk, tankolni. Az üzemanyagvétel után első alkalommal nem sikerült felszállni, mert a pilóta észlelte, hogy a nyomásmérő furcsán ingadozik, illetve a motor is zörgő hangot adott ki gyorsítás közben. Rövid szünet után újra megpróbáltak felszállni, de mivel ugyanezeket a hibákat érzékelték, az utasokat leszállították a gépről. Úgy tűnt a hazaút erre a napra meghiúsul. Duncan Edwards emiatt hazatáviratozott, hogy minden járatot töröltek, csak holnap érkezik. A februári időjárásnak megfelelően elég sok hó esett, a gép pilótája azonban úgy döntött, mégis megpróbálja hazavinni a gépet. Úgy kalkulált, hogy a hosszú kifutópályán lassabb gázadással is elég ideje marad a gépnek felgyorsulnia. 1958. február 6-án, 15:02 perckor harmadszorra is megpróbáltak elrepülni. A latyakos pályán azonban a gép nem tudott kellő sebességre gyorsulni, megcsúszott és a pálya végén lévő családi házba csapódott. A katasztrófának 23 halálos áldozata volt, köztük 8 labdarúgó. Matt Busby hetvenkét napig küzdött az életéért az orvosokkal együtt, ez idő alatt kétszer is feladták neki az utolsó kenetet, de túlélte a balesetet.

Felmerült, hogy a veszteségek pótlására a nemzetközi eltiltását töltő Puskás Ferenc, Kocsis Sándor és Czibor Zoltán Manchesterebe szerződik, de ez végül meghiúsult. A következő szezont mindhárman Spanyolországban kezdték. A katasztrófa ellenére a Vörös Ördögök 13 nappal később lejátszották a  Sheffield Wednesday elleni FA Kupa mérkőzésüket, ahol nemcsak, hogy 3:0-ra győztek, de később a sorozat döntőjébe is bejutottak. A bajnokságban viszont a hátralevő 14 fordulóból mindössze egyet sikerült megnyerniük, így végül csak a 9. helyen végeztek.

gettyimages-542422887-594x594.jpg

A Manchester United játékosi Henry Gragg, és Bill Foulkes Ken Morgans betegágyánál, forrás: GettyImages

Mivel a tragédia előtt kiejtették a Crvena zvezdát, ismét bejutottak a BEK elődöntőjébe, ahol a Milannal hozta őket össze a sors. Bár a két csapat egymás elleni mérlege 5-5 győzelem, de továbbjutások tekintetében a Milan áll sokkal jobban. Az eddigi öt párharcból négyszer ők mentek tovább. És ilyenkor mindíg bejutottak a döntőbe. Az első mérkőzést, bő három hónappal a baleset után, május 8-án rendezték az Old Traffordon. Az angolok összeállítása a belgrádi negyeddöntős csapathoz képest hat helyen változott. Byrne, Jones, Edwards és Colman a balesetben vesztették életüket. De Charrlton és Scanlon sem tudtak pályára lépni. A 24. percben Schiaffino révén ugyan az olaszok szereztek vezetést, de az előzmények ismeretében meglepő módon az angolok Viollet, és Taylor góljával megnyerték a meccset. De csak csatát nyertek, háborút nem sikerült. A visszavágón Schiaffino kettő, Liedholm tizenegyes, és Danova góljaival a hazai csapat lelépte a csapzott manchesterieket. Eközben a másik elődöntőben egyébként a Vasas játszott a Real Madriddal. De hiába nyertek a Népstadionban 100 000 néző előtt megrendezett visszavágón 2:0-ra, az első mérkőzésen szerzett magabiztos győzelmének köszönhetően a madridi csapat jutott a döntőbe. Ahol a Milan végül csak hosszabbításban kapott ki a zsinórban harmadszor diadalmaskodó spanyol sztárcsapattól.

A Milan öt év múlva jutott el újra a döntőig, ekkor azonban már fel is ülhettek a trónra. 2:1-re verték a Guttmann-átok által sújtott kétszeres címvédő Benficát. A Manchesterieknek közel ugyanennyi időre volt szükségük a talpra álláshoz. A következő szezonban ugyan második helyen végeztek a bajnokságban, de ezután négy szűk esztendő következett, aminek a végén egy ponttal menekültek csak meg a kieséstől. Ebben, az 1962/63-as szezonban, amikor a Milan megszerezte a BEK trófeát, a manchesteriek az első osztályból majdnem kiestek ugyan, de az FA Kupát sikerült megnyerniük. A következő szezontól pedig a bajnokságban is sokkal jobban szerepeltek. Előbb ezüstérmes helyen végeztek, majd nyolc év után újra bajnokok lettek. Majd két év múlva ismét megnyerték a bajnokságot.

Az 1966/67-es bajnoki címet követő európai szereplés pedig az első angol BEK győzelemmel végződött. Tíz évvel a müncheni katasztrófa után Matt Busby csapata elhódította az elsőszámú európai klubtrófeát. A csapat tagja volt a balesetet túlélő Bobby Charlton is.

Egy év múlva találkozott egymással újra a BEK címvédő Manchester United, és a KEK címvédő Milan. Méghozzá újra a bajnokok seregszemléjének elődöntőjében. Ezúttal is a hazai csapatok nyerték az oda-visszavágót, de a jobb gólkülönbséggel ismét a Milan jutott tovább. 2:1-es összesítéssel jutottak a döntőbe. És meg is nyerte azt, az Ajax ellen 4:1-re.

Legközelebb már a BL-érában, egy másik legendás skót menedzserrel, Alex Fergusonnal a manchesteri kispadon találkozott a két alakulat. 2005-ben nem az elődöntőben, hanem már a 16 között összesorsolták a csapatokat, és ezúttal kettős győzelemmel jutottak tovább az olaszok. Akik most sem álltak meg a döntőig. Ott azonban minden idők egyik legemlékezetesebb fináléjában, az isztambuli csoda néven elhíresült összecsapáson, vereséget szenvedtek a United legnagyobb hazai vetélytársától, a Liverpooltól.

A következő találkozóra nem kellett ilyen sokat várni. Két év múlva, mit ad isten, újra az elődöntőben ütköztek egymásba. 3:2-es manchesteri vereség után, Milanóban 4:0-ra győztek a hazaiak, és ismét ők kerültek a döntőbe. Ahol sikerült visszavágni a Liverpoolnak, és hetedik alkalommal elhódítani a legrangosabb európai trófeát.

Az eddigi utolsó találkozóra a 2009/10-es szezonban, megint csak a 16 között került sor. És ez volt a Manchester United eddigi egyetlen sikere a milanói vörös-feketék ellen. Ezúttal kettős győzelemmel ők jutottak tovább. A következő körben azonban megállította őket a későbbi döntős Bayern München.

Ez lesz az első alkalom, hogy az európai labdarúgás két nagyágyúja nem a legrangosabb kupában, hanem valamivel méltatlanabb körülmények között, az Európa-ligában csap össze. És az első alkalom, hogy az angolok kispadján nem egy skót edzőzseni fog ülni. A történelmük alapján, ha az olaszok jutnak tovább, már borítékolhatjuk is nekik a fináléba kerülést. De akármi is történjen, remélhetőleg soha egy csapatnak sem kell újra átélnie olyan tragédiát, mint ami a két csapat első összecsapása előtt a manchesteriekkel történt Münchenben. 

A két csapat legutóbbi a 2009/10-es szezonban találkozott egymással

borítókép: a mücheni légikataszrófa, forrás: GettyImages

Szólj hozzá

angol foci olasz foci Milan Manchester United BEK Külföldi foci Matt Busby BEK/BL