2022. dec 29.

Elment a Fekete Gyöngyszem

írta: Lez blogger
Elment a Fekete Gyöngyszem

exposi_o_brasil_um_pais_um_mundo_pele_1.jpg

Elment minden idők egyik, ha nem A legjobb labdarúgója, Edson Arantes do Nascimento, vagy, ahogy az egész világon ismerik, Pelé.

A világ egyetlen háromszoros világbajnok labdarúgója. Góljai számát különböző módon számolják, eltérő mit tekintenek hivatalos mérkőzésnek, és mit nem. 1969. november 19-én a Vasco de Gamma-Santos mérkőzésen, a legendás riói  Maracana Stadionban ünnepelte 1000. gólját. Eszerint a statisztika szerint pályafutása 1363 mérkőzésén, 1281 gólt szerzett. Más verziók szerint hétszázhatvan-hetven valahány gólja van. Ahány forrás, annyi variáció. Hivatalos statisztikákhoz inkább a hétszázas számokat szokták használni. Ezek alapján minden idők 3. vagy 5. legjobb góllövője (a riválisok gólszáma ugyanígy bizonytalan).

1940. október 23-an született. A válogatottban 16 évesen mutatkozott be. Még nem töltötte be a 18-at, amikor az1958-as világbajnokságon megszerezte első világbajnoki címét. Minden idők legfiatalabb világbajnoki gólszerzője. A döntőben 2 találattal vette ki a részét a brazilok 5:2-es sikeréből, az elődöntőben mesterhármast jegyzett. A tornát összesen 6 góllal zárta.

Brazília 1962-ben megvédte világbajnoki címét. Az 1966-os VB-n az első mérkőzésen megsérült, a brazilok nélküle (a magyar válogatottól elszenvedett 3:1-es vereség miatt is) a csoportmérkőzéseket sem élték túl. 1970-ben már inkább irányító szerepet töltött be a minden idők legjobb válogatottjának tartott csapatban, amellyel megszerezte harmadik VB címét.

Pelé top5 világbajnoki gója

Az egyetlen kifogás, amit a vele kapcsoltban fel lehet emlegeti, hogy sosem játszott Európában. Pályafutása nagyrészében a Santosban játszott, csak levezetni ment el két évre New Yorkba. De ekkoriban még nem volt annyira egyértelmű, hogy Európa a világ legjobb játékosainak gyűjtőhelye, mint manapság. Kétszeres Libertadores-kupa győztes, világkupa-győztes, ötszörös brazil bajnok, tízszeres gólkirály.

Sokáig megkérdőjelezhetetlenül minden idők legjobb játékosának tartották. Később Maradona ált fel mellé a trónra, de kettejük közül a többség még mindig a Fekete Gyöngyszemet helyezte előbbre. Manapság sokan (pártállástól függően) Messit vagy C. Ronaldot illetik a G.O.A.T. (minden idők legjobbja) jelzővel. De ez már egy más világ.

1994 és 1998 között Brazília sportminisztere volt. Több dokumentumfilmben és játékfilmben szerepelt, leghíresebb alakítását a Magyarországon forgatott Menekülés a győzelembe (1981) című filmben nyújtotta.

1961-ben Brazília elnöke Pelé-t nemzeti kincsé nyilvánította. 1999-ben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság az évszázad sportolójává választotta, pedig az első öt helyezett közül egyedüliként, soha nem vett részt olimpiai játékokon. Az UNESCO, a FIFA, és a France Football szerint is az évszázad labdarúgója.

borítókép forrás: Commons.wikimedia.org 

Szólj hozzá

nekrolog Pelé